Hvad mener andre om bogen?

BIBLIOTEKETS LEKTØRUDTALELSE:

Vil du leve, til du dør? - en debatbog om dødshjælp / forfattere: Hanne Holst Rasmussen og Susanne Fink; redaktør: Simon Buchholtz - mellemgaard – 194 sider. -  DK 61.01.
Anvendelse/målgruppe/niveau:
Til dem, der interesserer sig om debatten om dødshjælp. En bog om døden som tabu og om distancering til den.
Beskrivelse:
HHR er sygeplejerske og har undervist i emnet om døden på sygeplejerskeuddannelsen. Det er et paradoks, at vi kan skifte køn, fravælge uønskede børn med mere, men vi kan ikke selv vælge at dø. Danmark er dog på vej med palliative afdelinger og pasning af døende i hjemmet.

Bogens omdrejningspunkt er Susannes historie. Hun blev i 1980 påkørt af en bil og får whiplash (piskesmæld) og efterfølgende dystoni (ufrivillige bevægelser). Hun gennemgår et langvarigt forløb med mange forskellige behandlinger af både fagfolk og alternative behandlere, men hendes forfald fortsætter blot og hendes smerter kan ikke behandles, men kun lindres. Susanne lever stadig, men med ”et ringe liv”.
I 2013 får hun dog mod på at skrive en artikel til Kristeligt Dagblad med overskriften ”Hun drømmer om at dø”. Anden del handler om dødshjælp. Hvorfor er det samfundet så magtpåliggende at holde liv i os, der beder om at få hjælp til en nådig død? Vi holder folk kunstigt i live i respirator, behandler uhelbredeligt syge mennesker osv. For mange er det tab af værdighed og et ønske om at dø. HHR mener, at en værdig afslutning er lige så vigtig som en værdig start på livet.
Sammenligning:
Lise-Lotte Norup har skrevet sin mors forløb i Himmelmor : retten til en værdig død, 2012.

Konklusion:
En relevant bog. Døden er stadig et tabu, der er mange etiske dilemmaer og mange har svært ved at forholde sig til det.

Mette Fersum

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Jeg kan anbefale, at I læser evt køber den nye bog af Hanne Holst Rasmussen og Susanne Fink. - Vil du leve til du dør?? - En debatbog om aktiv dødshjælp. Den er på en gang så skræmmende og alligevel både fængende og intelligent skrevet. Tabuet om død - ens egen død kommer tæt ind på livet. Den rædsomme fortælling om et sygeforløb, som er så uværdigt, at man kun kan føle medlidenhed og stille sig selv spørgsmålet: Vil jeg leve til jeg dør?? Tak for en fantastisk bog.
Karin Russel

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så kom din bog! Hvor er den flot! TAK for den!
Har allerede læst forordet. FANTASTISK godt skrevet. Og glæder mig til at læse resten! Det er med garanti en bog, der er til at få forstand af! OG det er jo de bedste bøger! Har også lige læst “Lov mig at vi ses igen” (Susannes digt i bogen). Så fint ...
Jeg hæfter mig specielt i forordet ved forslaget om undervisning i “sidste hjælp”! HOLD NU OP! Det ville være GODT, hvis der blev lavet sådan nogle kurser. Grunden til at så mange dør ensomme og kørt ud på et sidespor er jo også, at ikke en kæft ved, hvordan man taler til en døende på “den gode måde”. Selvom jeg normalt er ret ligefrem og kalder en spade for en spade, ender jeg også selv tit i den der “det ska jo nok gå”-floskel. Det er jo en hån mod folks intellekt, hvis de godt selv ved, at der ingen vej tilbage er! Men vi er piv-dårlige til at håndtere døden.
Lige som det har været en UDBREDT mangel med Førstehjælpskurser i DK, hvor man i mange andre lande har haft det fast på skoleskemaet, BURDE “sidste hjælp” også være obligatorisk! Både den døende og de pårørende ville have godt af det!
Du kan ROLIGT være MEGET stolt af din bog. Så modigt gået at tage så tung en sten op! BRAVO!
Pia

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er en særdeles velskrevet bog, som jeg har læst med stor interesse. Susannes historie er forfærdelig. Jeg er går ind for aktiv dødshjælp og synes, I får rigtig mange nuancer med i bogen. Selv om jeg i forvejen er for dødshjælp, har bogen alligevel givet mig meget at tænke over.
Kirsten

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er længe siden, jeg har læst en bog, som jeg ikke kunne lægge fra mig igen. Susannes historie er både håbløs og "spændende" på én gang. Jeg troede, jeg kendte min holdning til emnet, før jeg læste jeres bog. Nu er jeg i tvivl. Der er så mange nuancer i debatten, og I har formået at afdække dem og få mig til at se alle de mange aspekter, som emnet indeholder. Særligt afsnittet om de pårørende har påvirket mig dybt. Det har fået mig til at tage snakken med min mand. Vi tænker stadig. Og snakker stadig. Lang tid efter, at vi har læst bogen. Den er en utrolig god bog. Den er absolut anbefalelsesværdig.
Mette

------------------------------------------------------------------------------------

En bog der får ens tanker til at køre. En god start på en debat, om retten til selv at bestemme om over sit liv. Virkelig en bog der rør en dybt, når man læser hvad folk bliver udsat for.
Den får 5 stjerner.
IngeLene